Protez Diş / Damak
Protez diş , eksik veya kaybedilmiş dişlerin yerine yapay olarak yenilerinin getirilmesi anlamına gelmektedir. Ağızda hiç diş kalmamışsa uygulanabilecek tedavi yöntemlerinden birisi de TAM PROTEZ / TOTAL PROTEZ’dir. Takma diş veya Damak olarak da adı geçer.
Burada amaç ; hastanın kaybolan fonksiyonlarını tekrar kazandırmaya çalışmak, aynı zamanda bozulan konuşmanın da düzeltilmesini sağlamak ve estetik görünümün de daha iyi hale getirilmesidir.
Total protezlerin yapım aşamasında ilk seans ölçü alınır. Daha sonra bu ölçü ile gerekirse kişisel ölçü kaşığı hazırlanır ve tekrar ölçü alma işlemi yapılır. Kişisel ölçü kaşığı sayesinde daha hassas ölçü almak mümkündür. Daha sonraki seanslarda provalar yapılır. Provalarda yapılan işlemler hastaya da gösterilerek beğenisi alınır. Bu işlemler yaklaşık olarak 5 – 6 seans sürer. Protez hastaya teslim edildikten 2 – 3 gün sonra kontrole çağırılır. Vuruk ve yara yapan yerler varsa buralar alınır.

Üst + Alt Total Protez
Hareketli yani hastanın kendisi tarafından takılıp çıkarılabilen protezlere alışmak ilk etapta zaman ister. Takıp çıkarması pratiktir. Fakat bir sabit protez kadar konfor ve çiğneme fonksiyonu beklenemez. Eğer çene kemikleri uygun ise konfor ve çiğneme fonksiyonunu arttırmak için implant üstü protez seçenekleri de değerlendirilebilir.

İmplant üstü total protez