Kanal Tedavisi
Genellikle derin çürükler sonucu oluşan, bunun dışında çatlak veya kırılmaya bağlı olarak da gelişebilen; dişte bulunan sinirlerin ve damarların etkilenmesi sonucu bu yapıların temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve sonrasında doldurulması ile yapılan tedavi şeklidir.
Kimi zaman hatalı yapılan restorasyonlar sonucu oluşan ikincil çürükler de dişin içindeki sinir yapısını etkileyebilir ve kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
Kanal tedavisi yapılarak kurtarılan diş, o bölgede cansız ama en azından kendi dişiniz olarak çiğnemeye yardım etmeye devam edecek ve bu şekilde yine o bölgedeki kemiğin aktif halde kalmasını sağlayarak çene kemiklerindeki erimeyi de önleyecektir. Dişsiz olan bölgede kemik erimesi daha fazla görülmektedir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Öncelikle kanal tedavisi yapılacak diş uyuşturularak ağrı duymamanız sağlanır, ardından çürük var ise temizlenerek dişin sinirlerinin olduğu bölgeye ulaşılır.
Röntgen çekilerek dişin kök kanal uzunluğu tespit edilir.
Kök kanallarının içindeki sinir dokusu (pulpa dokusu) çıkarılarak temizlenir ve çeşitli el aletleri ve döner aletler kullanarak kök kanalları genişletilir ve şekillendirilir.
Kök kanallarının dezenfeksiyonu yani bakterilerden arındırılması sağlanır çeşitli solüsyonlarla ve kanallar çevre dokular ile uyumlu bir malzeme ile doldurulur.
Tedavi, dişin durumuna göre 1–3 seans arasında sürebilir.
Özellikle dişin canlı olmadığı ve kök ucunda iltihabın bulunduğu durumlarda, kök kanallarına bakterileri yok etmek amacıyla ilaç konulabilir. Bu ilacın etki edebilmesi için kanalların içinde en az 5–7 gün kalması gereklidir. Bu süre zarfında diş, geçici bir dolgu maddesi ile kapatılır.
Bazı durumlarda diş hekimi ağızdan da ilaç alınmasını önerebilir.
Tedavi sonrasında dişte hafif ağrı ve hassasiyet şikâyetleri görülebilir, ama bu durum geçicidir. Bu durumda en iyi çözüm o dişin bulunduğu tarafı birkaç günlük süre boyunca kullanmamaktır. Kısa bir zaman sonra hassasiyetin ortadan kalktığı görülecektir.
Kanal tedavili bir diş, hiç tedavi edilmemiş bir diş gibi yıllarca hizmet edebilir. Kök kanal tedavili dişlerde de, herhangi bir diş gibi çürük ya da kırık oluşabilir ve diş eti açısından problemli olabilirler. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra da ağız hijyenine dikkat edilmelidir.
Genel olarak ağız ve diş sağlığınız için düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız, diş ipi kullanmanız ve diş hekiminize kontrollere gitmeniz gerekmektedir.
Kanal tedavisi fiyatları hakkında görüşmek ve daha fazla bilgi almak için bize ulaşın.
kanal tedavisi çok ağrılı oluyormuş.. doğru mu?
Merhaba. Kanal tedavisi işleminden önce lokal anestezi yapılarak istenilen uyuşma sağlanır ve işlem esnasında herhangi bir ağrı olmaz. Fakat nadiren de olda bazı iltihaplı dişlerde uyuşma problemi olabilir. Böyle durumlarda farklı lokal anestezi yöntemleri ile diş uyuşturulur ve tedavinin konforlu bir şekilde geçmesi sağlanır.