Çocuklarda Diş Yaralanmaları
Bebeklerde ve çocuklarda diş çürüklerinden sonra en fazla görülen ağız ve diş problemlerinden birisi de süt dişlerinin travmaya uğramasıdır. Özellikle yeni yürümeye başlayan bebeklerde düşme veya çarpma sonucu süt dişlerinde yaralanmalar görülebilir.
İlerleyen yaşlarda, okul çağında ise bisikletten düşme, çeşitli kazalar gibi sebeplerden dolayı daimi dişler de süt dişleri gibi travmaya uğrayıp yaralanabilir.
Travma sonucunda ;
- Süt dişlerinde ya da daimi dişlerde kırık oluşabilir.
- Diş tamamen veya kısmen yerinden çıkabilir, yerinden yükselebilir.
- Diş eti içerisine gömülebilir
- Diş pozisyon değiştirebilir.
- Dişin kökünde kırık meydana gelebilir.
- Dudak, yanak ve ağız içi gibi yumuşak dokularda yaralanmalar meydana gelebilir.
- Çene kemiklerinde kırıklar oluşabilir.

Travmanın ne zaman, nerede ve nasıl olduğu diş hekimine doğru aktarılmalıdır. Çocuğun yaşı, genel sağlık durumu, herhangi bir tedavi yapılıp yapılmadığı, enfeksiyon riski değerlendirilmelidir.
Süt dişi travmalarında hemen akla gelmesi gereken bir diğer husus da, süt dişinin altında gelişmekte olan daimi diş tomurcuğunu varlığıdır. Çene içinde süt dişlerinin kökleri daimi diş tomurcuğu ile yakın ilişki içindedir. Dolayısıyla süt dişlerinde meydana gelen yer değiştirme ya da diş etine gömülme şeklindeki yaralanmalar daimi diş tomurcuğunu da etkileyebilmektedir.
Diş tamamen ağızdan çıktıysa ne yapmak gerekir ?
- Yerinden çıkan dişin kök kısmına dokunulmadan akan su altında yıkanmalı,
- Süt veya su içerisinde saklanarak en kısa zamanda hekime getirilmelidir. Unutmayınız ki bu durumda dakikaların bile önemi vardır.
- Dişin kök kısmına dokunulmaması ve oradaki dokuların zedelenmemesi çok önemlidir.
- Uygun koşullarda saklanmış ve kısa bir zaman içerisinde getirilmiş dişler, klinik muayene sonucunda kemik ve çevre dokuların durumuna göre tekrar yerine yerleştirilebilmektedir.
- Diş hekiminin uygun gördüğü zamanda bu dişe kanal tedavisi uygulanması gerekecektir.
- Diş hekimi en uygun tedavi seçeneğine karar verecektir.
Travma sonucu oluşan problemlerin tedavisinde, başarıyı etkileyen en önemli faktör, mümkün olan en kısa zamanda diş hekimine gitmektir.
Travmaya uğramış dişler mutlaka diş hekimi kontrolünde olmalıdır. Diş hekimi belirli aralıklarla dişi muayene edip ve gerekli röntgenleri inceleyerek, uygun önerilerde bulunacaktır.