20 Yaş Dişi / Gömük Dişler
20 yaş dişleri diğer azı dişlerimiz gibi ağız içerisinde tamamen görülebilir veya kısmen üzerinde diş etiyle kapalı bir şekilde görülebilir. Yada ağız içinde hiç görünmeden çene kemiğinin içerisinde gömük kalabilir.
Bazı kişilerde dört adet 20 yaş dişi vardır, bazılarında ise hiç oluşmayabilir. Genelde 17 – 25 yaşları arasında sürmeye başlarlar.
Eğer çene kemiklerinde yeterli yer mevcutsa 20’lik dişler normal azı dişler gibi olması gereken pozisyonlarında olabilirler ve normal çiğneme fonksiyonunu yerine getirebilirler.
Çoğunlukla 20 yaş dişlerinin sürmesi için ağızda yeterli boşluk yoktur ve birçok 20 yaş dişi gömük kalır ya da tam süremeyerek yarım çıkmış şekilde ağızda dururlar.
Bu dişlerde çoğunlukla şu belirtiler görülür; Diş etrafında Ağrı , Kulak ağrısı, Ağız açmada kısıtlılık.
Bazen etraflarında kist oluşabilir bazen de öndeki dişin çürümesine neden olabilirler. Yerleri nedeniyle arkada kaldıklarından bu bölge hastalar tarafından iyi temizlenemez, bundan dolayı çürüklere ve diş etinde iltihaba neden olabilir.
Hastalar 20 yaş dişi ameliyatından çekindiği için her sorun yaşadıklarında, gömük dişin çekimi yerine antibiyotik kullanmaktadır. Ancak ilaç kullanımı ile akut durum baskı altına alınmış olur, bir müddet sonra aynı sorun tekrar ortaya çıkar, gereksiz yere sürekli antibiyotik kullanılmış olur. Etken olan diş ortadan kaldırılmadıkça, sorun karşımıza çıkacaktır.
20 Yaş Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
– Klinik ortamında lokal anestezi altında steril ortamda çekim yapılır.
– Ağrısız bir çekim için lokal anestezi yapılıp, dişin bulunduğu bölge uyuşturulur.
– Dişin çekimi yapılır.
– Çekim yapıldıktan sonra gerekli ise dikişler atılıp bölgenin daha kolay iyileşmesi sağlanır.
– Gerekli görülüyor ise antibiyotik ve ağrı kesici kullanılır.
– 1 hafta sonra kontrol seansı yapılır.