Diş Eti Çekilmesi ve Tedavileri
Normal şartlarda sağlıklı bir diş eti, dişin mine seviyesine kadar uzanır. Diş eti çekilmesi durumunda ise diş eti mine seviyesinden daha kök ucuna doğru çekilerek, dişin kök yüzeyinin açık hale gelmesine sebep olur. Açığa çıkmış kök de aşırı hassasiyet yapabilir.
Diş Eti Çekilmesinin Sebepleri Nelerdir ?
Hatalı diş fırçalama teknikleri kullanarak diş fırçalama, sert diş fırçalama, dişlerdeki yer değişikliği, diş taşları, yüksek ve anormal frenulumlar, diş eti hastalıkları ve daha önce yapılmış hatalı dolgu ve kaplamalar diş eti çekilmesine yol açabilir.
Hatalı diş fırçalamadan kaçınmak için; orta veya yumuşak sertlikte bir fırça ile dairesel hareketlerle fırçalanmalı ve asla çok sert fırçalar kullanılmamalıdır.
Diş eti çekilmesi sonucunda diş kaybı yaşanabilir.
Diş eti sınırının belli bir seviyenin altına düştüğü durumlarda diş etiyle beraber dişleri çevreleyen sert dokunun yani kemik dokusunun da tamamen ortadan kalktığı durumlarda diş kayıpları yaşanabilir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Doğru Ağız Bakımı
Diş etleri kendini yenileyebilen dokulardır. Dolayısıyla doğru bir ağız bakımı sayesinde diş etlerinin sağlıklı haline dönebilmesi için zemin hazırlanmış olur.
Doğru bir şekilde diş fırçalama tekniği ile ve düzenli diş ipi kullanarak ağız bakımınızı sağlayabilirsiniz.
Diş fırçalama ve diş ipi kullanma teknikleri için sitemizde bulunan videoları izleyebilirsiniz.
Cerrahi Yöntemler
Diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamayan şiddetli diş eti çekilmesi vakalarında cerrahi müdahalelere başvurmak gerekli olabilir.
Diş eti cerrahisi farklı şekillerde uygulanabilir.
Serbest Diş Eti Grefti Operasyonu : Bu yöntemde hastanın sert damağından alınan keratinize doku, diş eti çekilmesi olan problemli bölgeye uygulanır.
Kaydırma adı verilen bir diğer yöntemde ise diş eti çekilmesi olan bölgesinin yanında sağlam diş eti dokusu varsa eğer bu sağlam doku problemli bölge üzerine kaydırılır ve diş eti çekilmesi sonucu açığa çıkan kök yüzeyi örtülenmiş olur.