Amalgam Dolgu Zararlı Mı ?
Amalgam nedir?
Amalgam dolgular gümüş dolgular olarak da adlandırılır. Amalgam; gümüş, kalay ve bakır alaşımının, cıva ile karıştırılması ile elde edilir. Karışımın %45-50`sini oluşturan civa, metalleri birbirine bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi yaratmış olur. 150 yıldan beri geliştirilerek kullanılmakta olan amalgam dolgular, çok sayıda dişin korunarak ağızda kalmasına hizmet etmiştir.
Amalgamdaki civa zararlı mıdır ?
Amalgam dolgudaki civa zehirli değildir. Civa diğer metallerle birleştiğinde kimyasal yapısı değişir ve zararsız hale geçer. Çiğneme ve öğütme sonucunda ağızda açığa çıkan civa miktarı su, hava ve yiyeceklerde alınan miktardan çok daha küçüktür. Bütün bilimsel araştırmalarla civanın zararsız olduğu sonucuna varılmıştır. Amalgamlar söküldüğünde civanın oluşturduğu düşünülen bazı hastalıkların iyileştiği iddia edildiği halde bilimsel olarak ispatlanamamıştır.
Diş hekimleri amalgam veya kompozit dolgu seçimini nasıl yapar ?
Amalgam dolgular diğer dolgu maddelerine oranla çok daha kısa zamanda ve kolay uygulanabilirler, ayrıca daha ekonomiktir. Beyaz dolgular daha çok zaman, teknik hassasiyet ve dikkat ister, yapım aşamalarında ekstradan kullanılan farklı malzemeler vardır.
Gerekmediğinde amalgam dolgular sökülmemelidir. Çünkü hem gereksiz masraf getirmekte hem de dişe zarar verme olasılığını arttırmaktadır.
Gerektiği durumlarda ise güvenli bir şekilde amalgam dolgular sökülüp yerine farklı bir restorasyon yapılabilir.
Amalgam dolgu sonrası hastaya uyarılar
Uygulamanın yapıldığı tarafı en az bir saat kullanmaması ve takip eden 24 saat içinde de dikkatli olunarak sert şeyleri o bölgede çiğnememesi hastalardan istenmelidir. Hastaya 24 saat geçtikten sonra polisaj (parlatma ve cila) işlemi için ikinci bir randevu verilmelidir. Bu uygulama, hem amalgamın metalik özelliklerini iyileştirme hem de kullanım sonrası restorasyonun anatomik ve fonksiyonel olarak tekrar gözden geçirilme olanağını sağlayacaktır.
Amalgam dolgulardan sonra kısa süreli bir sıcak-soğuk duyarlılığı olabilmekte ve bu zamanla kaybolmaktadır. Ancak ender olsa da bazı kişilerde ağızda çeşitli metaller bulunduğunda ya da çatal gibi başka bir metal girdiğinde elektriklenmeden doğan hassasiyetler olabilmektedir (Galvanik akım). Geçmeyen duyarlılıklarda duyarlılığın yalnızca bu sebebten olduğuna emin olduktan sonra restorasyonu metal olmayan bir restoratif madde ile değiştirmek çözüm olabilir.
Amalgam mı Kompozit mi ?
Amalgam dolgu mu kompozit dolgu mu sorusu kafaları karıştırmaktadır. Eskiden arka bölgedeki dişlere yani küçük azı ve büyük azı dişlerine metal dolgu (amalgam dolgu) yapılırdı, çünkü beyaz dolgular (kompozit dolgular) amalgam dolgular kadar sağlam ve dayanıklı değildi. Kompozit dolgular sadece ön bölge dişlere yapılırdı.
Günümüzde teknolojik gelişmelerin de ilerlemesiyle dişlere çok iyi yapışabilen ve çiğneme kuvvetleri karşısında en az amalgam dolgular kadar sağlam ve dayanıklı kompozit dolgular geliştirildi.
Bu gelişmelerle beraber kompozit dolgular hem arka dişlerde hem de ön dişlerde, güvenli bir şekilde kullanılabilir hale gelmiştir.
yaklaşık 10 yıl önce yaptırdığım siyah rekli amalgam dolgularım var. daha sonra başka dişlerime beyaz renkli estetik dolgular da yaptırdım. şimdi siyah dolgularımı değiştirmek istiyorum, çok kötü görünüyor çünkü. bu mümkün mü?
Eski dolguları değiştirmek tabi ki mümkündür. Fakat bunun gerekliliğinden emin olmak gerekir. Avantaj ve dezavantajlarını kıyaslayarak karar vermek gerekir.